Tällä viikolla vietetään paloturvallisuusviikkoa. Se antaa hyvän syyn kerrata kodin turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Ne kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä arkea.
Meistä jokaisella on vastuu paloturvallisuudesta. Se koostuu pienistä käytännön teoista puhelinta ladatessa, kynttilöitä sytyttäessä tai liedellä kokkaillessa.
Näin pimeänä aikana kynttilät tuovat tunnelmaa, mutta ne tulee olla turvallisessa paikassa pienten lasten tai perheen eläinten ulottumattomissa. Kynttilöitä ei pidä koskaan jättää yksin, vartioimatta.
Kännykkä vaatii säännöllisen lataamisen. Laturi taas on yksi niistä laitteista, jotka kuumenevat helposti ladattaessa. Siksi puhelinta ei kannata jättää lataamaan yöksi tai kun ollaan kotoa poissa.
Kodista löytyy myös monenlaista muuta sähkölaitetta, kuten liesi, jääkaappi, tv, pesukone, valaisimet, lämmittimet, silitysrauta ja mahdollisesti saunan kiuas. Kannattaa varmistaa, että laitteet ja johdot ovat ehjiä, samoin pistorasiat. Säännöllinen puhdistus estää pölyn kertymisen laitteen sisään. Myös suodattimet kannattaa vaihtaa tarvittaessa. Useimpia kodinkoneitakaan ei pidä jättää vartioimatta päälle. Saunankiukaan tai lämmittimen lähelle ei tietenkään pidä laittaa vaatteita tai esineitä. Matkalle lähtiessä isommat sähkölaitteet kannattaa irrottaa pistorasioista.
Onhan kodin palovaroitin kunnossa?
Varoitin toimii usein paristolla. Siksi sen toimivuus on hyvä tarkistaa kerran vuodessa. Varoittimen paristo tulisi vaihtaa vuoden välein. Paristonvaihtopäiväksi voi valita esimerkiksi Palovaroitinpäivän 1.12.
Jos et itse pysty vaihtamaan, pyydä naapuriltasi tai huoltomieheltä apua. Jos taas tiedät, että naapurisi saattaa kaivata apua, käy kysymässä voitko auttaa.
Talon uloskäynnit on muistettava pitää esteettöminä hätäpoistumista varten. Jos tiedät, että naapurisi ei pääse yksin kulkemaan, huolehdithan, että häntä autetaan.
Pidetään yhdessä talo turvallisena!
Lue lisää vinkkejä ja testaa, miten toimisit palotilanteessa https://paloturvallisuusviikko.fi/